La violència legal i la por

|






Mantindre el monopoli de la violència legal és el que interessa a l'estat. I per això fa ús del seu exèrcit privat, dels seus peons. La policia crea la por i li dóna hormones perquè cresca, amb actuacions que se n'ixen dels seus deures com a protectors del desacatament de la llei.
Així com el pastor, que té un gos per mantindre les ovelles al seu lloc, per conduir-les pel bon camí  i per protegir-les de possibles llops famolencs, així l'Estat té a les forces de seguretat. Amb la por que l'ovella té al gos, l'ovella es queda al lloc i no complica la gestió del pastor. La policia armada ens fa por, no respecte ni admiració. El respecte i l'admiració que hom puga tindre cap a ells és pura conseqüència de la por. I el gos, de vegades, està famolenc, i es menja una ovella. I perd la funció protectora, atès que ara ell és l'invasor, el que farà perdre negoci, llana i temps al pastor.
Però els humans no som ovelletes dòcils, i per això, quan el llop amb porra s'engoleix una ovella pràcticament acabada de nàixer, garantia de continuïtat i desconeixedora encara dels perills de la vida, és quan o bé la resta d'ovelles, els seus pares i veïns, o bé el mateix pastor, han de reaccionar.